Lily 19/09/2018 - 09:07 -kor

Az apák szerepe a babák életében

A hagyományos családmodell szerint még mindig az anyák a fő gondoskodók az apróságok első éveiben. Ebben az időszakban, főleg az első három évben, nagyon gyors a kisbabák kognitív, nyelvi, szociális, érzelmi és motorikus fejlődése. Éppen ezért életük e korai szakaszában nagyon sok törődést és odafigyelést igényelnek. A kicsi kézben tartása, az összebújás és a beszéd stimulálják az agy növekedését, miközben az érzelmi fejlődésre is pozitív hatással vannak.

Az apák szerepe a babák életében

Ez a fajta korai kötődés és ragaszkodás az apához, vagy más közeli gondozóhoz segíti a gyermeket olyan széleskörű képességek elsajátításában, melyeket használni fog, és melyekre alapozhat majd egész életében. Idetartozik a tanulási képesség, a magabiztosság, a megfelelő önbecsülés, a társas készségek, sikeres kapcsolatok kialakítása a későbbiekben és az empátia fejlesztése.

Apu kicsi lánya és fia

Az apák máshogy viszonyulnak a fiaikhoz, mivel általuk újraélhetik saját gyermekkorukat – fiús játékokkal, barangolással a természetben, felfedezéssel… és máshogy kötődnek a lányaikhoz. Általában védelmezőbbek, ha a kislányukról van szó, innen jön az „apuci kicsi lánya” kifejezés. Az apukák is ugyanúgy részesei lehetnek a lányos tevékenységeknek, ismerünk olyan apákat, akik kívülről tudják az összes baba nevét a házban, sőt, még a lábkörmeiket is hagyják kifesteni. :) De bármi is legyen, az biztos, hogy ők a csöppségek védelmezői!

A szeretetteljes környezet megteremtői

A szeretet kimutatása nemcsak a gyermek, hanem az anya felé is ugyanolyan fontos. A gyermek szempontjából nagyon lényeges, hogy szeretetteljes környezetben nőjön fel, egy érzelmileg kiegyensúlyozott család legjobb példáját látva. Ezért fontos, hogy mindkét szülő kimutassa érzelmeit, valamint beszéljen róluk, így a csöppség megtanulja, hogyan kezelje helyesen saját és mások érzéseit.

Mókamesterek

Általában az anyák maradnak otthon, hogy elvégezzék a mindennapi teendőket, sőt, a nagyobb gyerekeket már fegyelmezni is kell: unszolni őket a szobájuk rendben tartására és a házi feladatuk megírására. Néha az apáknak kevesebb idejük jut a gyermekeikre – azonban minél kevesebb a közösen eltöltött idő, annál fontosabb minden együtt töltött különleges pillanat! Mikor a szülő játszik, énekel, beszél, olvas vagy mesél egy gyereknek és szeretetével, figyelmével táplálja őt, a kicsi agya növekszik. Az apukák talán kevesebb időt töltenek el a babákkal, de minden különleges, együtt töltött pillanattal tovább mélyítik a kettejük közti kötődést.

A Pampers szeretné, ha ezeket a pillanatokat semmi sem szakítaná félbe, ezért kifejlesztette az új Pampers Pants bugyipelenkát, mely könnyen és gyorsan cserélhető. A kényelmes Pampers Pants bugyipelenkáknak köszönhetően az apák minden kivételes pillanatot kiélvezhetnek csöppségeikkel – megszakítás nélkül. Szeretnél többet megtudni az új Pampers Pants bugyipelenkákról? Maradj velünk, és ismerd meg jobban a terméket!

@Mindenki: Szerintetek miért fontosak az apukák a kicsik életében? Nálatok hogyan különíti el Apu a mókázást a gyermekneveléstől?

20 hozzászólás

mirikec • 19/09/2018 - 17:17 -kor

Sziasztok!
Szerintem igen is nagyon fontos az apák szerepe a kicsi életében. Én mint első babát váró kismama, úgy gondolom, hogy kell legyen egy másik fontos személy a pici életében ( ez esetben apa) aki ugyan más szemszögből éli meg a terhességet és a gyereknevelést, de ugyanakkor másképp is vélekedik a dolgokról mint az anya. Én azt szeretném majd, ha a párom úgy venne részt a kicsink nevelésében, hogy ne mindig az legyen a jó amit én annak vélek, hanem igen is mutassa majd meg a fiúnknak hogy van a dolgokra más megoldás is, más szemszögből.
Szinte semmi tapasztalatom nincs még ezzel a témával kapcsolatban, de bízom benne hogy a tőlünk telhető legjobban fogunk teljesíteni, főleg a párom. ( kicsit bizalmatlan vagyok még a pelenka cserével, és más dolgokkal kapcsolatban, de szerintem idővel a párom is fel fog nőni a feladathoz :D )

Lily • 20/09/2018 - 09:48 -kor

@mirikec: Egyetértünk veled, a gyereknevelés közös feladat, ezért elfordulhat, hogy nem értetek egyet, de ilyenkor mindkét szülő véleménye számít. Teret kell adni az apukáknak is, majd kompromisszumot kötni a kérdéses dolgokban. :)

JakabneSaci Verified 19/09/2018 - 21:37 -kor

Nálunk én vagyok az engedékenyebb, amit a 35 és 17 hónapos nagy fiúk simán ki is tudnak használni. De szerencsére itt van szuper apa, akivel móka, kacagás az együtt töltött idő, mégis egy nézése elég ahhoz, hogy a fiúk tudják itt van az a bizonyos határ, ezt már nem szabad megtenni, ezt abba kell hagyni. A férjem mindig mondja nekem is, hogy legyek következetesebb, de nekem elég egy szeretlek anya, vagy egy puszi (sajnos gyenge vagyok 😁). Apa szuperül helyt áll a fiúk nevelésében, megtanítja őket arra mit szabad és mit nem. Mindezt úgy, hogy közben azért megmarad az a szuper kis apa-fia(i) kapcsolat köztük.

csikicsi Verified 20/09/2018 - 08:56 -kor

Nekünk fontos volt, hogy hagyományos családba szülessen és nőjön fel (apa, anya, házassag).
Férjem sokat foglalkozik a lányunkkal. Játszanak, mókáznak, csikizés, kutyát sétáltatnak (addig tudok pl a háztartással foglalkozni), közös programokat csinálunk, kirándulunk.
Probalunk harmonikus, vidám, boldog gyerekkort teremteni neki. Sok figyelmet kap. Meg elég kicsi a lányunk, férjem inkább "csak" mókázik, szerintem ő lesz az engedékeny "józsaru" :)

Lily • 20/09/2018 - 10:06 -kor

@csikicsi: Ez sok családban így van, úgy tűnik, az apukák nehezebben mondanak nemet a kislányuknak. :)

katica • 20/09/2018 - 10:40 -kor

Nagyon sok könyvet, cikket olvastam a várandóságom alatt, ezzel a témával kapcsolatban is. Nagyon fontos, hogy amikor a baba még a pocakban van, már akkor kialakuljon a kötődés az apával is. Nálunk így volt, nagyon szerettünk volna kisbabát, nehezen is jött össze, de ahogy kiderül, már akkor mindennek a részese akart lenni, ezért amikor csak tudott, jött velem a vizsgálatokra, szinte minden este beszélt a pocakomnak, simogatta, piszkálta, krémezte. Az első pillanattól tudtuk, hogy apás szülést szeretnék, szerencsére így is történt és ahogy megszületett a kislányunk a mellkasomra tették, de a karjaiba ő fogta először és jobban sírt mint én. Szerintem, kell is, hogy részese legyen az apuka is mindennek, 4 hónapos a kislányunk és az én hangomon kívül az övé a másik, akinek a hangjára egyből megnyugszik a kicsi. Most is amikor csak teheti eljön velünk az orvoshoz, együtt megyünk bevásárolni vagy babaúszásra és ez nekem is amellett, hogy nagy segítség, jól is esik.
A mókázás nálunk úgy zajlik, hogy odafekszik mellé a játszószőnyegre, játszanak és "elbeszélgetnek" egymással, öröm rájuk nézni. Az anya és apa szerepet is tanulni kell, erre tanít most minket a kislányunk, mi pedig tanítjuk őt.

Lily • 21/09/2018 - 12:18 -kor

@katica: Úgy hangzik, megvan hármótok közt a harmónia. :)

Edit • 20/09/2018 - 10:48 -kor

Sziasztok!
Mi még elég kicsik vagyunk, az együtt töltött idő apávak inkább szól a mókázásról mint a nevelésről. Persze minden pillanat amit együtt töltünk úgy vélem nagyon fontos Botond életében, hiszen már ebben a korban szerzett tapasztalatok nagyban hozzájárulnak a személyisége kialakulásához. A kiegyensúlyozott boldog kapcsolatok, a sok szeretet amit kap, mind abban lesznek segítségére, hogy később ő is könnyen tudjon kialakítani harmónikus kapcsolatokat. Nekünk nagyon nagy szerencsénk van az apukánkkal, hiszen nem csak szeretetet ad, de rendkívül jó példát mutat a babának. Mindenben segít minket, minden feladatot közösen végzünk, legyen szó takarításról, fürdtésről vagy pelenkázásról. ❤ Remélem mindenkinek ilyen szuper apuka jutott otthonra, mert ilyen férfira lenne szüksége mindenkinek! ❤ Ő a mi igazi Szuperapunk!

Ivett • 20/09/2018 - 11:13 -kor

Nálunk 4 gyerek van.Apa egész héten nincs itthon a munka miatt,de a hétvége az övé.A 17éves fiúnknak inkább már a barátja de ha ő mond valamit akkor az úgy van és betartja.Az egyetlen 12éves lányunkat imádja de ezt a csajos kamaszkort nem nagyon tudja kezelni :).A 6évesünkkel bohóckodik,birkózik,beszélgetnek az élet fontos dolgairól beszélgetnek...egy 6éves szemével...és a fő téma hogy apa profi az xboxban.Apa a példakép.És végül a legkisebb 6hónapos...ő egész hétvégén igényli apát.Neki kell altatni,játszani,beszélgetni vele.Nálunk apa a ,,minden" hétvégente,szinte egy perce sincs gyerek nélkül :) Mindig kell valamelyiket meghallgatni,valamelyikkel játszani,sőt ilyenkor apa főztje jobb,és a pelusozást is beválalja hisz a picinek az jó móka....Imádom hogy ilyen Hiperapunk van!!!

LucaZalan2016 • 20/09/2018 - 12:51 -kor

Sziasztok!

Ahogy olvasgattam a kommenteket, csak pozitív apás kommenteket látok! Megtörn a jeget!
Első gyermekem apukája nem épp mintaapa, sőt 5 percre nem hagytam volna vele anno! A terhességem során sem segített semmiben! Egymást szerettük, de az új élet nem ébresztett benne apai ösztönöket! Nem is tartott sokáig így a közös élet! 15hónapos volt a kisfiam mikor elváltak útjaink! Ez a rész volt negatív apa komment!

A kislányom édesapja viszont hatalmas szeretettel gondoskodik a saját kislányáról is és az én kisfiamról is!

A tanulság, hogy nem mindenkiben ébred az apa!

tomkeller Verified 20/09/2018 - 13:57 -kor

Fontos a humor a családias légkörben, de azért az apának éreztetnie kell, hogy ki hordja a nadrágszíjat, ebből fakadóan azért ha nevelésről van szó mindenképpen el kell különíteni a mókát és komoly dolgokat és a gyereknek éreznie kell, ha valami rossz fát tett a tűzre.

Szyszy89 • 20/09/2018 - 16:43 -kor

Sziasztok!
Szerintem igen is Ngyon fontosak,mert talán legalabbis nálunk nevelés szempontjából legalábbis azt hiszem hogy Apának picit nagyobb a "neve"a pici számára..gondolok itt a 2éves lányomra..Apának jobban szót fogad,és igen is fontos hogy Apa is legyen mert vannak dolgok amira igazán csak egy Apa taníthatja meg gyermekét😊
Apukánál ha hazajön a munkábol éppen csak lepakol és már mehet is a játék mert kb a kislányom annyit bír ki és már mászik is a hátára Apának...aztán amíg Apa bírja megy a játék mert persze a kislányom nem fárad el..na és aztán jön a hiszti hogy ő még még még....és akkor már jön a részben nevelés része hogy valahogy meg kell tanítani a gyereknek hogy nem lehet mindig az amit ő akar vannak határok és ez már ugye a "játéknak" a nehezebbik része..

never4get2 Verified 20/09/2018 - 20:46 -kor

Sziasztok!
Nagyon hasznos és kellemes olvasni a hozzászólasaitokat. Nekünk egy 6 hónapos kis örökmozgónk van, aki már alszik, így jut egy kis idő bekukkantani ide.
Apa sokat dolgozik és mi így is rendezkedtünk be a mindennapi dolgaikkal. Hamar megtanultunk egÜtt csinálni mindent. És nagy szerencsém, hogy ha reszletekben is, de mindent meg tudok csinalni itthon és van, hogy apának is tudok kinnt segíteni amikor barkacsol.
Apa szerepe a mi családunkaban is fi tos. Amikor itthon van és ideje engedi nagyon sokat mókázik a fiúnkkal, együtt játszanak a habtapin és imádattal néz a fiára. Ma esti bölcsessége: "Jaaaj, hogy lehet ennyire jó, hogy ő van nekünk?!"
Legyen szép estétek és nyugodt éjszakátok!

Lily • 21/09/2018 - 12:30 -kor

@never4get2: Ez nagyon aranyos, biztos nagy a szerelem apa és fia közt. :)

Gabcsi • 20/09/2018 - 21:06 -kor

Sziasztok!
Nálunk is úgy van, hogy Apa rengeteget játszik, huncutkodik a gyerekekkel (2,5 éves, illetve 6 hónapos fiúk ☺️), miután hazaért a munkából. De ha kell, szigorúan is fel tud lépni. Erre mostanában többször van szükség a nagyobbnál. Érdekes, hogy Apának nem kell annyiszor szólnia, mint nekem...
Miután hazaért, a nagyobbik fiacskánk szinte csak vele játszik, Apa fürdeti, mossa a fogát. Az esti tejitalt viszont csak velem issza meg hiszti nélkül. A kicsit még együtt fürdetjük, aztán Apa eteti, lefoglalja egy kis ideig. Nagyon igénylik a fiúk a közös együttlétet. ☺️☺️

Teri89 Verified 21/09/2018 - 12:07 -kor

Jázmin kislányunk még csak 1 éves, így a tiltást is sokszor mókának veszi. Főleg, ha anya mondja, hogy valamit nem szabad. Apa kevesebbet van vele, a lánya a kicsi szerelme, de apa hangsúlyán, mondatain valahogy ösztönösen érzi, ha valamit nem szabad például megtennie. Érzi, hogy mikor játszik vele és mikor tilt meg valamit. Rá szinte 100 százalékban hallgat már most. Egy olyan láthatatlan, ki nem mondott és megdöbbentően csodálatos szál (kapocs) van köztük, melyet én az édesanyjaként csak csodálni tudok.

Lily • 21/09/2018 - 12:36 -kor

@Teri89: Mind az anya-gyermek, mind az apa-gyermek kapcsolat különleges és egyedi, ezért van szükség mindkét szülőre. :)

katica • 21/09/2018 - 13:16 -kor

Valóban megvan köztünk a harmónia :) Persze ez nem azt jelenti, hogy mi mindig mindenben egyetértünk, nem is hiszem, hogy ilyen egyáltalán létezik. Az első babánk és még csak 4 hónapos, még mi is csak tanuljuk milyen szülőnek lenni, ami csodálatos és szavakkal nem is lehet leírni, de sokszor nagyon nehéz és fárasztó is! Apa férfiként viszonyul dolgokhoz, én pedig nyilván nőként, már most is szükség van kompromisszumokra. Egyenlőre rám még nagyobb szüksége van a kislányunknak már csak azért is mert anyatejes és azt is csak ciciből hajlandó elfogadni, cumisüveggel nem igazán tudja mit kezdjen. A pelenkázást többször is próbálta a férjem, de azért inkább rám hagyja, amit én nem is bánok és nem is erőltetek. De minden másban ott van mellettünk és olyan szeretettel és gyengédséggel fordul a kislányunk felé, hogy attól egyszerűen elolvadok.
Szerencsésnek mondhatom magam, mert az én apukám is mindenből kivette a részét amikor gyerek voltam és bár ő volt a szigorúbb szülő, mégsem érzem úgy, hogy ő lett volna a mumus. Persze felnőtt fejjel már sok mindent másként látunk! Egy biztos mindkét szülőre szükség van!

vero_baba • 23/09/2018 - 13:18 -kor

Nem feltétlen különíti el a kettőt egymástól. Játék közben formálodnak, sajátítják el a későbbi életükhöz szükséges viselkedés mintákat.
Nagyon szeretünk együtt játszani, legózni, társasozni, de fontos a játszótéren a korukbeliekkel való játék.

Sziszka9 • 24/09/2018 - 12:13 -kor

Az úgynevezett férfi szerepeket tudja megmutatni a gyerekeimnek a férjem, például imádnak együtt szerelni, csavarozni. Már a 3 évesem is ismeri a csavarokat, kulcsokat és segít az apjának odavinni őket mikor az szerel. Azt is nagyon fontosnak tartom, hogy megmutatja a fiúknak, hogy a férfiak is szerethetnek, hogy kimutathatják az érzelmeiket. Persze apával a legjobb a játék, a mókázás; a férjem egyéniségéből adódóan a fegyelem kevésbé megy, de arra ott van anya, ami azért nem mindig jó....

gagea Verified 24/09/2018 - 20:55 -kor

Ne feledkezzünk meg a nagypapákról és dédipapákról sem. Ők is igen fontosak, példaként szolgálnak a kicsiknek, legyen az szerelés, körömlakkozás vagy csak az udvar felfedezése :)

Alexics Verified 24/09/2018 - 22:56 -kor

Kislányunk, Lilla 7 hónapos lesz, így még csak játék és móka az apával együtt töltött idő. Szerencsére a többi dologban is kiveszi a részét.
Ugyanolyan fontos az apuka is, más szemszögből látja a dolgokat, talán más az apai szigor is, és ez sokszor jól jöhet, ha anya szava nem elég. 😁
Úgy gondolom, egy gyermeknek normális esetben 2 szülője van, ketten kellenek a neveléshez, nem véletlen van ez így "kitalálva". 😝

Lily • 26/09/2018 - 14:12 -kor

@Alexics: Teljes mértékben egyetértünk Veled. :)

pilisirenata Verified 26/09/2018 - 07:47 -kor

Sziasztok PAMPERS-mamik! Fontos egy apa a gyermeke számára, rengeteg okból. Nem csak az anyagi biztonság megteremtése céljából. Hálás vagyok páromnak nagyon, azon felül, hogy imád Rencsi babára költeni, szereti mindenből a legjobbat, így ha pelenka és törlőkendő akkor az csak és kizárólag PAMPERS lehet. És persze a szabad idejét sem fukarkodja el, imád gyermekkori történeteket mesélni kislanyunknak, szereti fürdetni-igy kizárólagosan nálunk csak ,, apuci féle pancsi" van. Na de a pelenkázást és az öltöztetést sem veti meg, mert minden eltoltott perc gyermekével, számára kincs és sérthetetlen. Köszönöm István, hogy vagy nekünk és hogy remek apuka vagy! Köszönjük PAMPERS!

Lily • 26/09/2018 - 14:29 -kor

@pilisirenata: Köszönjük a kedves szavakat, nagyon jó olvasni, hogy elégedettek vagytok és megbíztok a márkánkban.

katica • 30/09/2018 - 14:40 -kor

Mellettem is ott volt a férjem a szülésnél, nálunk ez nem is volt kérdés, ő jönni akart, én pedig örültem neki. És éppen így volt jó! :)

csikicsi Verified 30/09/2018 - 21:02 -kor

Nálunk sajnos nem lehetett benn császár miatt. De ő kapta meg szőrkontaktra, az első órát kettesben töltötték. A mellkasán azóta is szeret feküdni :)

Vissza a tetejére

Sütik elfogadása