Mira 15/04/2020 - 14:00 -kor

Együtt otthon

Az elmúlt hetek eseményei a legtöbb család mindennapjaiban nagy változásokat hoztak - vannak, akik gyorsan alkalmazkodtak az új körülményekhez, míg másoknak nagyobb kihívást jelent a jelenlegi helyzet. Vannak családok, ahol éppen mindenki otthonról tanul vagy dolgozik, míg sokan továbbra is bejárnak dolgozni, ezért a gyerekek elhelyezéséről kell gondoskodniuk. Itt, a Pampers VIP Klubon, mind egy közösséghez tartozunk. Mi is arra bíztatunk mindenkit, hogy aki teheti, maradjon otthon, és segítsük egymást tippjeink megosztásával, hogy a lehető legtöbbet hozhassuk ki az előttünk álló hetekből!

Maradjunk otthon!

Munka otthonról

Otthonról dolgozni kisgyerekek mellett az egyik legnagyobb kihívás, azonban a megfelelő napirend kialakítása sokat segíthet abban, hogy a főnökeink és a csöppségeink elvárásainak is eleget tegyünk.

  • Ha párunk is otthonról dolgozik, osszuk fel a napszakokat egymás között! Bár vannak olyan feladatok, amiket gyorsan el lehet intézni, a hatékony munkához hosszabb blokkokra lesz szükségünk. Beszéljük meg partnerünkkel, ki foglalkozik a gyerekekkel délelőtt és délután, de fontos, hogy rugalmasak legyünk egymással!
  • Ha van rá lehetőségünk, alakítsunk ki egy külön szobát vagy sarkot, ahonnan dolgozhatunk. Ez egyfelől nekünk is segít az összpontosításban, valamint a munka és a szabadidő elválasztásában, másfelől a kicsiknek is jelzi, hogy mikor vagyunk elfoglaltak.

Házimunka okosan

A legfontosabb, hogy ne legyünk túl szigorúak önmagunkkal szemben. Még ha általában sikerül is elvégeznünk minden teendőt otthon, most lazítsunk az elvárásainkon, hiszen nemcsak az testi épségünkre, de a lelki egyensúlyunkra is oda kell figyelnünk. Nem tragédia, ha néha főzés helyett inkább rendelünk egy pizzát, vagy ha a rendrakás helyett inkább elnyúlunk a kanapén vagy a fürdőkádban.

  • Főzzünk előre, nagyobb mennyiségben! Ahelyett, hogy minden délelőttöt főzéssel töltenénk, készítsünk el több, nagyobb adagot a hétvégén, és fagyasszuk le a porciókat. Így nem kell minden nap több órát töltenünk a konyhában, mégis lesz mindig étel az asztalon. A hétvégi főzésbe az egész családot bevonhatjuk: a legkisebbek segíthetnek a hozzávalók kimérésében, a tésztaszaggatásban vagy a sütemények lekenésében, így igazi családi élmény lehet a házimunkából.
  • Folyamatosan szalad a ház? Nevezzünk ki egy-egy dobozt vagy kosarat a játékoknak, ruháknak és egyéb tárgyaknak. Kérjük meg a gyerekeket, hogy a lakásban szétszórt dolgokat tegyék a megfelelő dobozba a nap folyamán. Így a nap végén, vagy mikor időnk engedi, már sokkal gyorsabban a helyükre kerülnek az előre kiválogatott tárgyak.

Otthon=játszótér

Bár a jelenlegi helyzethez minden családtagnak alkalmazkodnia kell, a legkisebbek nem feltétlenül értik, mi is történik éppen a világban, miért nem mehetnek bölcsibe, játszótérre vagy találkozhatnak barátaikkal.

  • Hozzuk haza a homokozót! Akik kertesházban laknak, jobb helyzetben vannak, hiszen a kicsik bármikor kimehetnek a levegőre játszani. Azonban ha nincs kertünk, az erkélyen is berendezhetjük a játszóteret! Vegyünk egy nagyobb lavórt, töltsük meg homokkal, és máris kész a homokozó, ami garantáltan lefoglalja a csöppségeket pár órára!
  • Építsünk várat székekből, párnákból és plédekből! Amint elkészült az erőd, bátorítsuk a kicsiket, hogy foglalják el új birodalmukat és játszanak benne kedvükre! Csöppséged imádni fogja a saját kis zugát, ahová örömmel elvonulhat, míg a szülei a saját "várukban" dolgoznak.
  • Játsszunk kincskeresőt! Rejts el pár tárgyat a lakásban, majd rajzolj hozzájuk kincsestérképet - ha gyermeked már nagyobb, szerepet cserélhettek, és ő is elkészítheti a saját térképét!

@Mindenki: Nektek milyen bevált trükkjeitek vannak a napirend beosztására és a kicsik lefoglalására? Mit tesztek azért, hogy a mindennapok vidáman teljenek? Osszátok meg velünk és a többi szülővel hozzászólásban ötleteiteket és tippjeiteket!

7 hozzászólás

Szabryna13 • 15/04/2020 - 15:46 -kor

Nekünk óriási udvarunk van, így ha jó az idő szinte egész nap kint van a kislányom. Csúszda, hinta, moci, bicikli, homokozó mindent beszereztünk, hogy a kis csodánk ne unatkozzon. :)

Nittilaura Verified 17/04/2020 - 10:42 -kor

Sajnos tömb lakásban lakunk de van erkély ahova most került egy kis homokozó így gyerekek legalább tudnak játszani egy picikét

Mira • 22/04/2020 - 14:43 -kor

@Nittilaura: Szívesen látnánk róla fotót, ha gondolod, nevezz vele a Pampers Pillanatok játékunkban! 😊

AnitaCsenge Verified 17/04/2020 - 10:54 -kor

Sajnos mi is lakàsban lakunk nincsen erkèlyünk. Vettünk neki pàr kèszsègfejlesztö jàtèkot ès mesekönyveke! Nagyon èlvezi öket tobb òràt is elvan velünk de neki mèg a legnagyobb mòka a konyhaszekrèny kipakolàsa!

harleymanci Verified 17/04/2020 - 12:52 -kor

Szerencsére van kertünk. Van hinta, motor, bicikli, csúszda, labda, talicska, homokozó, meg minden is. De a kisfiam akkor van el, ha dolgozhat. Mindennél jobban szeret locsolni, kapálni, fűrészelni, ásni, gereblyézni, a játékokat is inkább csavarhúzózza, minthogy rendeltetésszerűen használná. Ki látott még ilyet?
Iszonyúan sajnálom azokat, akik panelban élnek, nagyon nehéz lehet most nekik főleg totyogókkal. El sem tudom képzelni, én mit csinálnék bezárva. Talán együtt megtanulnánk valami hangszert, vagy családi népi zenekart alapítanánk :D persze csak Apa munkaidején túl, hogy őt ne zavarjuk a hangoskodással.

Mira • 22/04/2020 - 14:44 -kor

@harleymanci: Nagyon jó ötlet! Szuper, ha a család minden tagja részt tud benne venni! 😊

Marika861211 Verified 17/04/2020 - 14:11 -kor

Én megpróbálok a lehető legrugalmasabb lenni, így nem kötött időben dolgozok. Reggel bekapcsolom a gépet, a fontos üzeneteket megválaszolom, a telefont felveszem végig, viszont a munkában bármikor szünetet tartok, amikor a kicsinek szüksége van rám. Ezt próbálja az apukája is csinálni, de neki nehezebb, mert ő már ezalatt az időszak alatt kezdett új cégnél, online tanítják be, így neki sokkal kötöttebb a munkaideje. Sokat segít az is, hogy kertes házban lakunk és a kislányom órákat is képes az udvaron eljátszani, addig én tudok dolgozni a padon ülve, fél szememet rajta tartva. :D
A szabad időnket pedig próbálom mindig úgy alakítani, hogy mindenre jusson egy kis idő, amit a kicsi szeretne: közös játék, meseolvasás, tornázás stb. Hétvégéken pedig el tudunk menni kirándulni az erdőbe. A legfontosabb az újonnan kialakított napirend, ez megnyugtatja a kicsit és biztonságérzetet ad neki. :)

Maca22 • 22/04/2020 - 15:43 -kor

Reggel mikor még a mese szerelmese a kisfiam addig a konyhában elintézek minden tenni valót.Mikor már kezdi unni akkor kb végzek is és már megyünk is az udvarra, szerencsére van egy hatalmas udvarunk 2 kutyánk és mindenféle játék homokozó elektromos járművek így sosem unatkozunk :)

gulyas.anett Verified 22/04/2020 - 21:06 -kor

Nekem egy 3,5 évest és 16 hónapos ikreket kell “lefoglalnom”😊
Szerencsére ők nagyon jól eljátszanak együtt. Sokat vagyunk az udvaron, homokozunk, hintázunk, csúszdázunk. De segítenek kertészkedni, füvet nyírni. Igyekszem mindenbe bevonni őket, játékossá tenni. Közben mondókázunk és éneklünk, amit nagyon élveznek.
Szoktunk “kincseket” gyűjteni. (Kavicsok, faágak, csigaházak, kinek mi). Múltkor mintàkat festettünk a csigaházakra. Régi gumikból csináltunk akadálypàlyát.
Szuperül elfáradnak az udvaron, így jó nagyokat alszanak.
Bent legtöbbször könyveket nézegetünk (nagy kedvencek a különböző böngészők), legózunk, autókkal játszunk.
Sosem unatkozunk😂😊

Mira • 01/05/2020 - 09:28 -kor

@gulyas.anett: Tényleg látszik, hogy nem unatkoztok! Köszönjük, hogy megosztottátok velünk tippjeiteket! 😊

Vissza a tetejére

Sütik elfogadása