Küldetések

Küldetések

Vegyél részt a legújabb Pampers Küldetésben!

13/08/2018 to 30/09/2019

Mira 28/04/2020 - 13:00 -kor

6 egyszerű, fejlesztő játék kicsiknek

A születés pillanatától kezdve (sőt, már előtte is), kisbabád az öt érzékszervén keresztül ismeri meg az őt körülvevő világot: ezek a látás, a hallás, az ízlelés, a szaglás és az érintés. Ezeket az érzékeket különböző játékokkal stimulálhatjuk és fejleszthetjük, melyek közül sokat otthon is egyszerűen elkészíthetünk.

6 egyszerű, fejlesztő játék babáknak Matató táblát mi magunk is készíthetünk az otthon talált tárgyakból.

Az elmúlt hetekben a legtöbben bizonyára már bejártátok az összes fórumot és babás csoportot az interneten új, szórakoztató játékok után kutatva. Legújabb Küldetésünkben mi is összegyűjtöttünk Nektek pár olyan játékötletet, melyek pár otthon található tárgyból is könnyen elkészíthetőek, ám nagyon hasznosak a csöppségek egészséges fejlődésének szempontjából:

Készíts szappanbuborékot!

Keverj össze 1 liter meleg vizet 30 ml mosogatószerrel és 15 ml glicerinnel, vagy egy kanál porcukorral. Ha nincs otthon buborékfújód, csak vágd be egy műanyag szívószál tetejét négy helyen, áztasd be a folyadékba, majd fújd be a levegőt a szívószál ép végén. A kicsi érdeklődéssel figyeli majd a repülő buborékokat, sőt, el is próbálja majd kapni őket - mely a reflexeit és az egyensúlyérzékét is fejleszti. Vigyázzunk, hogy a folyadékot játék után gondosan zárjuk el a kicsik elől.

Fess maszatolás nélkül!

Minden gyerek szeret az ujjaival festeni, ám az ilyen játékok általában nagy rendetlenséggel és egy fülig maszatos csöppséggel végződnek. Nem kell azonban eldugdosni a festékeket a kicsik elől, hiszen van kíméletes megoldás a kis művészek önkifejezésére! Vegyünk egy nagyobb, átlátszó műanyag zacskót (a legjobb az olyan, melynek zárható a szája, mint a fagyasztó zacskó) és helyezzük laposan a padlóra. Nyomjunk bele különböző színű temperákat, majd zárjuk le a végét és rögzítsük a padlóhoz ragasztószalaggal. Hagyjuk a kicsit, hogy a zacskón keresztül szabadon játszhasson a festékkel, érintésével megtapasztalja a textúráját, a szemével pedig a színek keveredését, új színek létrejöttét. Csöppséged garantáltan élvezni fogja a színkavalkádot és a mázgálást - és eközben még az ujjai is tiszták maradnak!

Mágikus zselé

Ugyanilyen zacskót felhasználhatunk varázszselé készítésére is. Töltsük meg a tasakot babaolajjal, vízzel és ételfestékkel, hogy egy színes, zselés állagot kapjunk. Ezután szórhatunk bele glittert, virágokat, faleveleket vagy kisebb tárgyakat, például gombokat. Zárjuk le jól a zacskó száját, majd hagyjuk, hogy csöppségünk lefoglalja magát a varázsfolyadékkal.

Lisztfigura

Ehhez a játékhoz csak egy lufira és lisztre vagy rizsre lesz szükségünk. Egy üvegbe töltsük bele a lisztet vagy a rizst, majd helyezzük a lufi száját az üvegre. Öntsük át az üveg tartalmát a lufiba, hogy az nagyjából egy maroknyi méretű legyen, majd kössük el a száját. Ezután rajzoljunk a figurára mókás arcot, fonalból akár pompom hajat is csinálhatunk neki. A kis lisztfigurát csöppséged nagy örömmel fogja nyomkodni!

Tapintásfejlesztő doboz

Töltsünk meg egy dobozt kisebb méretű játékokkal és tárgyakkal. Figyeljünk arra, hogy minden tárgy más formájú és tapintású legyen! Öntsünk a tárgyakra rizst, homokot vagy más kitöltő anyagot, hogy teljesen ellepje a játékokat. A különböző tárgyak megkeresése és kitalálása izgalmas kihívás lesz csöppségünk számára, mely fejleszti a képzeletét és a tapintását.

Matató tábla

Az utóbbi időkben különösen népszerűvé váltak az úgynevezett "matató táblák", melyekhez mindenféle otthon fellelhető tárgyat felhasználhatunk. Ez a játék különösen népszerű lesz azon babák körében, akik most tanulják használni a kis kezeiket. Vegyünk egy kisebb, lekezelt deszkalapot vagy műanyag táblát, és szereljünk rá különböző tárgyakat, melyekkel egy kisbaba biztonságosan játszhat. Ilyen lehet például egy kiürült nedvestörlőkendő csomagolásának zárható teteje, madzagra felfűzött nagyobb fagyöngyök, mágnes, kis lakatok, zárak, csatok és kapcsolók, gombok, tépőzár és igazán bármi, amit otthon találunk. Minél több elem kerül a táblára, annál inkább lefoglalja majd csöppségünket! 😉

@Mindenki: Ti kipróbáltátok már a fenti tippeket? Vannak hasonló, otthon elkészíthető játékötleteitek?

3 hozzászólás

Szabryna13 • 29/04/2020 - 11:48 -kor

Nálunk az egész udvar össze van firkálva krétával xD Jelenleg azaz egyik legjobb elfoglaltsága :)
A matatófal is nagy sláger volt egy darabig :)
A többi szuper jó ötlet, ki is probáljuk őket. :)

Marika861211 Verified 29/04/2020 - 22:44 -kor

Én interneten kerestem aranyos kis fejlesztő feladatokat. Ezeket kinyomtattam és lelamináltam. A kicsi nagyon szereti őket, közös játéknak érzi, és közben még új készségeket is elsajátít. :)
És ha megunja őket, akkor egyszerűen csak csinálok újat. :D

harleymanci Verified 01/05/2020 - 16:29 -kor

A padlóra ragasztott festékeszacskónak tuti a ragasztószalagját szedné fel legelőször 😅

Vissza a tetejére

Sütik elfogadása