Küldetések

Vegyél részt a legújabb Pampers Küldetésben!

13/08/2018 to 30/09/2019

Mira 14/08/2019 - 18:00 -kor

#14 Küldetés

A bilire szoktatás fontos állomás a pici és a szülők életében egyaránt. Kétségtelen, hogy rengeteg türelemre és kreativitásra lesz szükségünk, hiszen nem egy zökkenőmentes folyamat. A pozitív hozzáállás és bátorítás azonban csodákra képes!

#14 Küldetés

Mikor kezdjünk hozzá?

A szobatisztaságra való megérés átlagosan 2-3 éves korban jön el, azonban minden gyermek más. Néhányan már hónapokkal korábban készen állnak, míg mások még 4 évesen is pelenkásak. Fontos, hogy ne erőltessük a bilire szoktatást, ha gyermekünk még nem áll készen erre a lépésre. Legyünk türelmesek, és figyeljünk a jelekre:

 • Az első jel, hogy amint a gyermek elkezdi átvenni az irányítást a bél- és a hólyagmozgások felett, a piszkos pelenkák száma elkezd csökkenni.
 • Amint tudatosabbá válik a teste működésével kapcsolatban, jelezni fogja, hogy pelenkacserére van szüksége, mivel egyre jobban zavarja a piszkos pelenka érzése.
 • Sok gyerek inkább félrevonul, amikor bepiszkítja a pelenkát, nem marad a középpontban. Ha gyermekünket egy sarokban guggolva, vagy egyedül a hálószobájában találjuk, elkezdhetjük a bilivel történő barátkozást.

Csináljunk kedvet hozzá!

Néhány gyermek elég könnyen rászoktatható a szobatisztaságra, de vannak olyanok is, akiknek szüksége lehet egy kis plusz törődésre és figyelemre.

 • Jó ötlet lehet a kicsit is bevonni a bili és WC szűkítő kiválasztásba. Ez egy egyszerű módja annak, hogy ő is izgatottan tekintsen a szobatisztaságra nevelés folyamatára. Élvezni fogja, hogy részt vehet a szín és a forma válogatásban, és a tudatot, hogy ez a bili csak az övé lesz. Az is jó ötlet, ha engedjük, hogy a kicsi kedvére kidekorálja a bilit csillogó matricákkal, így a használat öröm lesz számára.
 • Tegyünk a bili köré néhány olyan plüssállatot, amiket a gyerek választ magának társaságként. Ez arra fogja ösztönözni őt, hogy megmutassa a „bili-cimboráknak” a bili használatának módját.
 • Az is előfordulhat, hogy a kicsi már megpróbálta önállóan használni a WC-t. Ebben az esetben kiemelten dicsérjük meg!
 • A gyermekeket emlékeztetni kell arra, hogy rendszeresen tartsanak bili szüneteket. Annyira bele tudnak feledkezni a játékba, hogy gyakran nem veszik észre, hogy ki kell menniük, csak amikor már túl késő. Próbáljunk meg egy rutint kialakítani gyermekünknél, ami arra készteti őt, hogy például minden étkezéskor és lefekvés előtt menjen el bilizni, így megtanulja, mikor jön el a „bili idő”.
 • Ha bármilyen stresszes esemény közepén vagyunk, például egy költözködés, inkább várjuk meg, amíg teljes figyelemmel a kérdésre nem tudunk összpontosítani!
 • Teljesen normális, ha néha becsúszik egy-egy „baleset”. Soha ne legyünk mérgesek és soha ne büntessük a gyermeket. Inkább legyünk pozitívak, és mondjuk el neki, hogy balesetek márpedig előfordulhatnak.

A Pampers Pants és Premium Care Pants bugyipelenkák a szobatisztaságra való nevelés folyamatában is segítséget nyújtanak

A kis örökmozgók szüleinek valószínűleg már nem kell bemutatni a Pampers bugyipelenkákat, melyek megkönnyítik a pelenkacserét, amint a csöppségek kúszva-mászva felfedezőútra indulnak a nagyvilágban. A bugyipelenkák azonban akkor is nagy segítséget nyújthatnak, mikor elérkezettnek látjuk az időt csöppségünk bilire szoktatására.

 • Növelik a kicsik önbizalmát, mivel kialakításuk a felnőttek alsóneműjéhez hasonlít, ezáltal „felnőttesebbnek” érzik magukat.
 • Biztonságot nyújtanak, így nem kell aggódni a „balesetek” miatt.
 • Egyszerű a használatuk, ezáltal a kicsik egyedül is fel és le tudják húzni, ami segít nekik az önállóságban.
 • Elősegítik a WC használatát, hiszen a kicsik is le tudják tolni, így maguktól is ráülhetnek a bilire vagy WC-re.

Szeretnéd kipróbálni a Pampers Pants bugyipelenkákat?
Vegyél részt Pampers Pillanatok játékunkban, ahol egy hónapra elegendő Pampers Pants bugyipelenkát nyerhetsz!

Közvélemény-kutatás

Te tervezel bugyipelenkát használni kisbabáddal a szobatisztaságra való nevelés alatt?

Már most is bugyipelust használunk, így mindenképpen

69 Szavazatok, 50%

Még nem használunk, de mindenképpen fogunk

54 Szavazatok, 39%

Csak akkor, ha másképp nem megy

10 Szavazatok, 7%

Nem, egyáltalán nem tervezzük

5 Szavazatok, 4%

@Mindenki: Ti mikorra tervezitek a szobatisztaságra való nevelést kisbabátokkal?

9 hozzászólás

csikicsi Verified 15/08/2019 - 13:32 -kor

1,5 éves múlt a kislányom. A nagydolgot már szokta jelezni, akkor ráültetem bilire, pl tegnap is siker koronázta, de nem erőltetem és nem siettetem. Pisit szinte sose jelzi még. Amikor érdeklődik, akkor bilizünk, amikor nem, az se probléma, kicsi még :) ovi kezdetére szeretném, ha szobatiszta lenne :)

April13 Verified 15/08/2019 - 18:23 -kor

A 3,5 éves nagyfiúnál picit nehézkesen ment a dolog, annak ellenére, hogy már 1,5-2 évesen rendszeresen elbújt valahova ilyenkor, tehát már nála is korán mutatkoztak a jelek. Inkább mondjuk a pisiléssel kapcsolatban voltak fennakadások nála, gyakran úgy belefeledkezett a játékba, hogy későn kapcsolt, nála mondjuk nagyon sokat dobott a folyamaton, amikor elkezdtük beszoktatni az oviba, szerintem jót tett neki, hogy látta a nagyobb gyerekektől, ahogy betartják a "rendet" :D Most már ott tartunk, hogy nem is ül rá a bilire, már a kisebb és a nagyobb dolgát is a wc-n intézi, mint a nagyok :) A 1,5 éves pici lánynál pedig az utóbbi hetekben többször is előfordult, hogy térültem-fordultam itthon, és egy szál semmiben találtam a járókában, levetkőzött, levette a pelenkáját, amiben ott virított a végeredmény is, szóval nála valószínűleg már most itt az ideje a bilivel való ismerkedésnek, főleg hogy nagyjából ugyanakkor szokta végezni a dolgát általában minden nap, és megfigyeltem, hogy előtte sokszor van, hogy tépkedi a pelusát :)

Mira • 05/09/2019 - 17:12 -kor

@April13: Szuper, hogy ilyen ügyesen jelzi kislányod. 😊 Köszönjük, hogy megosztottad velünk tapasztalataidat!

Aquincum Verified 15/08/2019 - 18:46 -kor

Hogy mikorra tervezzük? Talán jövő nyárra a nagyfiúnál (májusban lett 2 éves). Már hónapok óta Pants bugyipelust hord, mert a tépőzárast mindig letépte magáról.
Igazából hiába próbálkoztam a nagyoknál 1,5-2 éves korukban a pelenka elhagyásával, csak akkor lettek szobatiszták, amikor megértek rá, illetve a középső lányom nyomásra (vizeletminta miatt meg akarták katéterezni, de inkább belepisilt a kórházi bilibe félelmében és utána szobatiszta lett). A nagy 3 év 4 hónapos korában (augusztus), a középső pont 3 évesen, a legkisebb 1 hónappal a 3. szülinapja előtt lett szobatiszta (mindketten decemberben 2 év különbséggel) szinte egyik pillanatról a másikra. A pici fiam most lesz 8 hónapos, neki még bőven van ideje. :-)

Mira • 05/09/2019 - 17:13 -kor

@Aquincum: Akkor mögötted már sok-sok tapasztalat van. Köszönjük, hogy megosztottad történeteteket! 😊

ancsika825 • 16/08/2019 - 06:21 -kor

Mi két évesen kezdtük kissebb nagyobb sikerrel! De ha beígérem a gumi cukrot ha ügyes lesz és szól akkor jön és szól hogy anya pisilni kell! Most vagyunk két év öt hónaposak!

krinyusz34 Verified 16/08/2019 - 07:52 -kor

Nekem a lányom már majdnem 5 éves, kB 1 éve teljesen szobatiszta, 3 évesen lett nappallá, és 100%os idén lett éjszakára is. Én sajnos nem tudtam raadni pelust mert nem fogadta el valamint kicsi volt a mérete a pelus nak meg a 6os méret is. Mivel ő elég nagy lány. A kistesoval aki jövőre fog megszuletni biztosan Bugyi pelust fogok tenni amint lehet mert sokkal jobb mint a sima. Olyan mintha sima bugyi lenne rajta.

Mira • 05/09/2019 - 17:20 -kor

@krinyusz34: Bízunk benne, hogy a kistesó jobban fogja szeretni a bugyipelust, mint a nővére. 😄

Kisszofi • 16/08/2019 - 08:10 -kor

2 éves múlt a kisfiam,a kakit jelzi,az zavarni szokta,a pisilést is tudja mi,de bilizni nem szeretne,nem érdekli,pedig tudja mire való. Gondolkodom WC szűkítő vásárlásán,hátha az jobban megtetszik neki. Úgy gondolom,hogy nem szabad erőltetni,hiszen nagyobb ellenállást is kiválthatunk vele. A bugyipelus tényleg praktikus számos helyen és helyzetben.

Marika861211 Verified 19/08/2019 - 21:57 -kor

Szombaton lett két éves a kislányom. Én megpróbálkoztam idén nyáron a bilire szoktatással. El is mentünk együtt, és ő választotta ki magának a bilijét, amit egyébként nagyon szeret is. Volt egy-két véletlenül sikeres próbálkozásunk, de arra kellett rájönnöm, hogy egyáltalán nem érett még a szobatisztaságra. Magától soha nem jelez se a pisinél, se a kakinál, és akkor se szól, ha már bekakilt. Pedig nem szereti már a pelenkacseréket, még úgy se, hogy már régóta bugyipelust használunk. Így egyenlőre nem próbálkozunk tovább, mert nem akarom erőltetni, bízom benne, hogy jövőre már elég érett lesz hozzá, és az óvoda előtt sikerül szobatisztává válnia.

Mira • 05/09/2019 - 17:29 -kor

@Marika861211: Idővel biztos jelezni fog, az szuper, hogy alapvetően szereti a bilijét. 😊

never4get2 Verified 23/08/2019 - 21:19 -kor

Sziasztok!
Örülök a sok hasznos hozzászólásnak. A fiam 1,5 éves de nem látom jelét, hogy eljött az ideje a szobatisztaság kérdésének. Időnként leül a bilire ha én is a wc-n ülök, de még játéknak veszi.

Ella • 25/10/2019 - 16:24 -kor

Mi még kicsik vagyunk. 7 hónapos, de szeretném 1éves kora után próbálkozni a leszoktatásról. Persze ha ő is elég érett lesz hozzá.

Vissza a tetejére

Sütik elfogadása