Lily 10/12/2018 - 10:26 -kor

Alvás, alvás, alvás

A kisbabák idejük körülbelül felét alvással töltik. A minőségi alvás pozitív hatással van a kisbabák hangulatára és temperamentumára. A szülőkkel ellentétben, akik az alvás 30%-át töltik REM fázisban, a babák az alvással töltött idő 50%-át töltik ebben a szakaszban. Éppen ezért a kicsik kétszer annyit mozognak álmukban, mint szüleik, ami gyakran vicces pozíciókat eredményez. Most bemutatjuk Nektek, milyen éjjeli babatípusok léteznek, és hogyan lehet velük "megbirkózni".

Alvás, alvás, alvás

  • Aktív alvás – a REM (gyors szemmozgás) fázishoz hasonló. A babák ilyenkor gyakran mosolyognak, rángnak álmukban, mozgatják a szemüket és különböző hangokat hallatnak.
  • Nyugodt alvás – az NREM (gyors-szemmozgás-nélküli) alváshoz hasonlít. A babák ebben a fázisban sokkal békésebbek és nehezebben ébrednek fel.
  • Határozatlan vagy átmenetei alvás – olyan periódusok, melyek nem sorolhatóak sem az aktív, sem a nyugodt alvásba.

TENGERICSILLAG
A tengericsillaghoz hasonló pózban a hátán, lábait és karjai szétvetve alszik. Rendszeresen felébred, és ilyenkor szüksége van a szüleire, hogy etetéssel vagy ringatással újra elaltassák.

TIPPÜNK: Próbáljuk meg megtanítani kisbabánkat, hogy egyedült is vissza tudjanak aludni. Amikor kezdenek fáradtnak tűnni, vigyük őket saját szobájukba. Adjunk nekik egy kicsi (kendő méretű), négyszögletű tárgyat, amely valamilyen puhább, plüss anyagból készült és ránk emlékeztet az illata. Ez megnyugtatja őket és biztonságérzetet nyújt.

PACSIRTA
Korán reggel ébred, csicsereg, és a szüleit hívja. Bárhogy is próbálkozol, ez a baba már nem fog visszaaludni!

TIPPÜNK: A pacsirta típusú kisbabák könnyen felriadnak a hangos zajokra reggel, mikor már a REM fázisban vannak. Mikor a baba túl korán ébred fel, használjunk egy fehér zaj kibocsátására alkalmas eszközt (ez lehet egy ilyen készülék, vagy egy applikáció is), és próbáljunk úgy reagálni, mintha még mindig este lenne, így egy kicsit még sikerülhet visszaaltatni.

LAJHÁR
Imád aludni, bárhol és bármikor álomba szenderülhet. Nagyon jó alvó nappal és éjjel egyaránt – nagy szerencsénk van az ilyen kisbabákkal! De miért ébrednek fel néha? A lajhár típusú babáknál növekedés, fogzás vagy betegség húzódhat meg a háttérben.

TIPPÜNK: Fontoljátok meg, hogy többször vagy többet adtok enni kisbabátoknak, mikor felébred. Ilyenkor néhány babának csak több ételre vagy közelségre van szüksége.

BAGOLY
Későn alszik el és felébred éjszaka. A bagoly baba ilyenkor teljesen éber és sokáig nem tud újra elaludni!

TIPPÜNK: Gondoskodjunk róla, hogy kisbabánk elegendő regeneráló szundikáláshoz jusson napközben. A kisbabáknak rengeteg alvásra van szüksége. Az csak legenda, hogy ha nem hagyjuk őket aludni napközben, a fáradtságtól végigalusszák az éjszakát. Sőt, az ellenkezője történik. A kimerült babák nehezen alszanak el, gyakran felriadnak, és hosszan ébredeznek.

SZURIKÁTA
Feláll, és sokat mozog éjszaka, hogy megtalálja a legkényelmesebb pozíciót. Nem akar elaludni, mindig éber. Későn alszik el, hamar ébred fel!

TIPPÜNK: Győződjünk meg róla, hogy legyen idejük lenyugodni. Jó ötlet például bevezetni egy rendszeres esti rutint, például fürdetéssel, meséléssel és altatóval. Az is lehet, hogy kisbabád fáradt! A kisbabáknak rengeteg alvásra van szükségük, és ha kimerülnek a hosszú ébrenléttől, nehezen tudnak elaludni és gyakran forgolódnak, hogy megtalálják a tökéletes pozíciót – csakúgy, mint a felnőttek.

@Mindenki: Megtaláltátok kisbabátokat az általunk felsorolt öt típus között?

12 hozzászólás

k.zsuzsanna Verified 10/12/2018 - 10:57 -kor

Mi a tengericsillag kategoriaba tartozunk az tutiiii :D

csikicsi Verified 10/12/2018 - 14:26 -kor

Több típus keveréke :D későn alszik el és későn kel (bagoly), éjjel alapból kB 2x kel, akkor szüksége van rám, kis simogatás, tej és alszik is vissza (tengeri csillag), ha fogzás van, akkor óránként is akár és az autóban is imád aludni (lajhar) 😊

NemethAgnes Verified 11/12/2018 - 09:32 -kor

Tengercsillag és lajhár. Nagyon jó alvó, átalussza az éjszakát, nem igényli az éjjeli evést vagy ringatást, viszont szétvetett kezekkel-lábakkal és lehetetlen pózban képes aludni :D Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy első baba és mégse vagyok a kialvatlan, fáradt anyuka :)

Lily • 11/12/2018 - 15:59 -kor

@NemethAgnes: Friss anyukaként valóban szerencsés helyzet - szuper, hogy tudtok éjszaka pihenni! :)

never4get2 Verified 11/12/2018 - 17:04 -kor

Talán a szurikáta. Este 8 körül alszik el, éjjel 3-5 alkalommal ébred és akkor felül, feláll de nincs ébren teljesen akkor sem. Van, hogy a cumisüveggel visszaalszik, de van, hogy ringatni kell. Reggel 6-8 között kel.

Docuka • 12/12/2018 - 13:14 -kor

Nálunk inkább a lajhár típus igaz. :) Szerencsére újszülöttként is jó alvó volt, néha kelt csak fel. Az igazi kihívást azt jelentette, hogy alig 10 hónap alatt (szünet nélkül) mind a 16 foga kijött. Most 2 éves, és jön a hátsó 4 fog. Így kezdődik az éjszakai "műszak". :)

Ginacica90 Verified 12/12/2018 - 20:40 -kor

Én egy nappal egyébként nagyon aktív, de ha alvásról van szó, akkor lajhár lányka anyukája vagyok xD és én egyébként ennek nagyon örülök 😁😁

Teri89 Verified 13/12/2018 - 12:06 -kor

Tengericsillag💖💗💞👶

BeuciDorcija Verified 13/12/2018 - 18:35 -kor

szurikáta :( :D

Szyszy89 • 13/12/2018 - 21:15 -kor

Mi talán a leginkább a Tengercsillag jelzőre hasonlítunk😊😍

gagea Verified 14/12/2018 - 20:40 -kor

Hason alvó tengericsillag :D

Edit • 16/12/2018 - 08:35 -kor

Botond szurikáta. :) Még ha mellettem alszik is el az ágyban, akkor is mindenhová elmászkál, van hogy olyenkor fel se ébred és van, hogy a fejemen kel fel. :)

Marika861211 Verified 19/12/2018 - 07:36 -kor

Leginkább bagoly, ami nem túl szerencsés, mert az anyukája abszolút lajhár. 😄😂

Vissza a tetejére

Sütik elfogadása